Nyheter

Kommunen spenderar miljoner på Madame och Gummifabriken

Nyheter Värnamo kommun är en guldgruva för restaurang Madame Brasseri i Gummifabriken. Men även för det kommunala bolaget, VKIAB som äger fastigheten.

– Jag är inte förvånad, Gummifabriken är ju kommunens prestigbygge. säger Martin Baum, vd för Best Western Hotel.  [1/5]

– Restaurang sköter faktureringen föär lokalhyran år VKIAB, säger vd:n Tobias Hörnquist.  [2/5]

2,66 miljoner spedenrade Värnamo kommun på mat, dryck och lokalhyra under 11 månader.  [3/5]

– Mycket av pengarna för lokalhyror går vidare till VKIAB, säger Annika Palmgren, vd för Restaurang Madame.  [4/5]

Bara julmaten kostade kommunen en bra bit över 100 000 kronor.  [5/5]

Samtidigt som de kommunens politikerna sitter i kommunfullmäktige och diskuterar prishöjning för maten på äldreboende så spenderar Värnamo kommun miljontals kronor på dyr restaurangmat och konferenslokaler.

På mindre än ett år har Restaurang Madame skickat 292 fakturor till kommunen. Beloppet på dessa fakturor hamnade på 2,66 miljoner kronor inklusive moms. Pengarna är till stor del betalning för mat, dryck och lokalkostnader.

Just när det gäller lokalkostnaderna så är det Madame som fakturerar detta. Men man gör det åt VKIAB. En stor del av dessa pengar går också sedan vidare direkt till VKIAB.
– Det är för att beställarna ska få en faktura, i stället för att det ska skickas separata fakturor på mat och på lokalhyrorna. Madame fakturera även för extrapersonal som scentekniker, berättar Tobias Hörnquist, vd för VKIAB.

Annika Palmgren, vd för Restaurang Madame berättar att restaurangen har ett internt förhållande med VKIAB.
– Men däremot har vi inget i vårt hyreskontrakt om att kommunen  ska förlägga evenemang hit till Madame, berättar Palmgren.

Värnamo.Nu har tittat på fakturor Från Restaurang Madame till Värnamo kommun  med faktureringsdatum från slutet av november 2018 och framåt. Dessutom begärde tidningen ut fakturor från vad som tidigare var Tre Liljor och senare blev Best Western Hotel samt från Scandic Värnamo. Totalt över 700 A4-sidor.

Det är en dramatisk skillnad på hur mycket kommunen spenderat på de två sistnämnda företagen och på Restaurang Madame.
Scandic Värnamo har skickat 23 fakturor på sammanlagt 89 210 kronor inklusive moms till kommunen.
För Best Western Hotel blev det 27 fakturor som tillsammans landade på 193 441 kronor.
Restaurang Madame skickade under samma period 292 fakturor. Totalt belopp där blev 2 668 053 kronor.

Innehållsmässigt så skiljer sig fakturorna åt en del. Både Best Western Hotel Scandic Värnamo har till största delen fakturerat för hotellrum och några luncher och frukostar.
När det gäller Restaurang Madame så är det uppskattningsvis så mycket som hälften som är lokalhyror.

Martin Baum, vd för Best Western Hotel är egentligen inte förvånad över att kommunen så ensidigt satsar pengar på Madame och VKIAB.
– Det är en uppfattning som jag haft hela tiden.
– Kommunledningen favoriserar ju helt klart en aktör. Gummifabriken är ju kommunens prestigebygge, säger Martin Baum.
Helena Hugo, vd för Scandic Värnamo har också fått möjligheten att kommentera de aktuella fakturorna.
– Men jag måste avvakta lite och prata med koncernledningen innan jag ger några kommentarer, säger hon.

I morgon kommer Värnamo.nu att berätta om julbordet för 78 400 kronor och om BUN:s sillunch för 23 000 kronor. Samt om en hel del annat som finns på kvittona som kommunens upphandlingsförvaltning fått på sitt bord de senaste 11 månaderna.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Kommunen spenderar miljoner på Madame och Gummifabriken

Har sagt det tidigare! Fabrikens totala kostnad kommer vi som betalar, aldrig få veta. Varit bättre o rivit o sedan byggt nytt. Stor skam när det sparas på de tysta, svaga grupperna. Är precis som i det övriga samhället. Ryggdunkande o glada miner. Har ni ansvariga inga barn i skolan eller en mamma på hemmet? Hoppas ni på ett långt, friskt liv? Handlar det om nonchalans o inkompetens? Det är skattemedel som man bollar med. Inte sitt eget lönekonto. Mår illa när jag passera förbi fabriken. Åker sen vidare till hemmet där mamma sitter ensam i en rullstol med filt över benen. Vad man prioriterar i kommunen är uppenbart.

Hm…Lustigt men sant…Vore väldans intressant att se sill-tallrikens svinn…

Bara hörsägen, men att det kastades mycket mat just där och då…

Lokalhyror…Jo, men visst skall vi skattebetalare betal lokalhyror två-tre gånger om…

Handlar ju om att kunna ”sno” sig till pengarnas samfund…

Att int, kommunen har egne lokaler???? Har jag då aldrig hört maken till…När var och varannan byggnad står tomt och ”gapar” efter klockan 16:00.

Nu handlar det kanske mer om ”vem” man ska gynna…för att kunna dra egna ”privata” vinningar-

på skattemedel som finns Att tillgå…
Vem kliar vem…

Tja, det ÄR frågan…

Är offerterna/priserna lägre på alternativen som kommunen väljer bort då? Är priserna från de andra restaurangerna/ lokalerna likvärdiga väljer väl kommunen bästa alternativet. Är ju upp till alla att se till att va bäst om man vill åt kunderna. Oavsett om kunden är en privatperson eller kommun.

Komungubbarna skulle behöva ta med matlåda som som vanliga arbetare, tänk vad pengar man skulle spara in och användas till nyttigare behov

Bra att röra om i grytan. Äldreboende får äta saftsoppa och risgrynsgröt och så höjer dom matpriserna för dom boende och skolan får spara in på resurser medadans komungubbarna gotta sig med skattebetalarnas pengar.

Korruption så det stinker om det. Gummifabriken skulle ha rivits så vi skattebetalare hade sluppit detta fiasko.

För att få en nyanserad bild bör man separera lokalhyrorna från maten. Tidigare hyrde man lokaler i bl.a Arken i och med att kommunen själva inte hade några egna lokaler som funkade

Ju mera som kommer fram om olika delars fusk och slöseri.
Är jätte bra.
Leta mera.

Kommentarsfunktionen är stängd